5 netwerktips

Als er iets tegenwoordig belangrijk is als (beginnend) kunstenaar, dan is het wel netwerken. Maar hoe pak je dat het beste aan? En wat als je het diep in je hart vreselijk vindt op vreemden af te stappen? Wees gerust, netwerken valt te leren. Wij geven je alvast enkele tips.

  1. Zorg dat je op de juiste plekken terecht komt. Sta je als muzikant op een festival, rijd dan niet direct na je optreden terug naar huis maar blijf nog even hangen. Wie weet heeft iemand uit het publiek je wat te bieden, wellicht zijn er backstage interessante muzikanten te vinden waar je in de toekomst wat mee kunt. Datzelfde geldt voor kunstenaars uit andere disciplines. Zet je oren en ogen open. Stem de plek af op je doelen. Je hebt er als professioneel muzikant niets aan iedere week op dezelfde jamsessie in het plaatselijke buurtcafé rond te hangen. Dit is vast heel gezellig, maar zonde van je tijd.
  2. Vind je dit eng om zomaar op mensen af te stappen, zoek dan in eerste instantie iemand die ‘compatible’ oogt. Als kunstliefhebber heb je bovendien altijd wat om over te praten. Bedenk daarbij dat niet iedereen een groot spreker is, maar dat wel iedereen het kan worden.
  3. Probeer namen te onthouden.
  4. Geef vervolg aan het gesprek, door visitekaartjes uit te wisselen en een vervolgafspraak te plannen. Neem hierin zelf initiatief en ga niet zitten wachten.
  5. Maak gebruik van netwerksites als Facebook en Linkedin. Niet alleen handig om je kring van klanten en collega’s op te bouwen en uit te breiden, maar ook om je kunst naar buiten te brengen.

Meer over netwerken

 

Reacties zijn gesloten.