5 tips voor beginnende kunstenaars

  • Netwerken is ontzettend belangrijk. Ga niet zitten wachten tot je ergens wordt aangesproken, maar neem zelf de regie in handen. Ga naar plekken toe waar de kans groot is dat je mensen tegenkomt die wat voor je kunnen betekenen. Ben je niet goed in het aanspreken van mensen, dan kan een medium als Internet uitkomst bieden. Netwerksites als Facebook en Linkedin zijn uitermate bruikbaar voor het aanleggen en onderhouden van professionele contacten.
  • Bekijk op welke subsidies je aanspraak kunt maken. Subsidies ter aanvulling van je inkomen bestaan niet meer, wel kun je subsidies krijgen voor projecten die de samenwerking met het bedrijfsleven versterken en een groot publiek bereiken. Beeldende kunstenaars kunnen voor ondersteuning terecht bij het Mondriaan Fonds.
  • Zorg dat je kunst naar buiten wordt gebracht. Veel kunstenaars besteden te weinig aandacht aan deze kant van het vak en ook in kunstopleidingen wordt hier nauwelijks over gesproken. Je kunt je hele leven prachtige kunst maken op je zolderkamer, maar het naar buiten brengen van je product is minstens zo belangrijk. Investeer in het maken van een goede website, een demo (als muzikant) of organiseer een expositie.
  • Vraag om hulp. Laat vrienden, familie en collega’s met je meedenken over een plan van aanpak. Eventueel kunnen zij in de opstartfase ook helpen met financiering. Sta open voor kritiek en doe er je voordeel mee. Laat mensen weten dat je opdrachten en/of klanten zoekt, de beste reclame is mond tot mondreclame.
  • Ben je beeldend kunstenaar? Laat je dan inschrijven bij een CBK (Centrum Beeldende Kunst). CBK’s vind je in alle grote steden. Zij houden een database bij van kunstenaars en kunnen je helpen bij de aanvraag van subsidies en het vinden van expositiemogelijkheden in je provincie of stad. Een aantal CBK’s organiseert zelf ook exposities.
 

Reacties zijn gesloten.