Circusopleiding populair bij kinderen

Nederland heeft momenteel twee circusopleidingen, zowel Fontys Hogescholen in Tilburg en Codarts in Rotterdam bieden, naast hun dansopleidingen, ook een speciale circusopleiding aan. Je leert er de praktische kant van het vak, zoals jongleren en acrobatiek, maar er moeten ook theorievakken worden gevolgd als anatomie, circusgeschiedenis en kunstgeschiedenis.

Aan belangstelling voor de opleidingen is geen gebrek. Er is echter maar een beperkt aantal plekken beschikbaar en de opleiding is zwaar. Volgens Annemarie Pijnappel van de Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg sluit de opleiding naadloos aan bij de andere studierichtingen op de school. “Omdat het moderne circus tegenwoordig zo gevarieerd is, wordt het belangrijk dat we onze studenten met verschillende disciplines van het vak in aanraking laten komen. Dit kan uitsluitend op een hogeschool voor de kunsten.

Veel kinderen zien dus wel wat in een opleiding als circusartiest. Of er na de opleiding ook werk is? Guido Severien, coördinator van de opleiding in Rotterdam is sceptisch. Hij is bang dat het aanbod van artiesten de vraag zal overstijgen nu er twee opleidingen tot circusartiest in Nederland zijn. “Daarom is de internationale markt voor dit vak belangrijk, omdat er in het buitenland veel meer werk te vinden is op dit gebied. Om deze reden werken wij samen met de Ecole Superieure des Arts du Cirque in Brussel. Dan raken de studenten al iets internationaler georiënteerd.”

 

Reacties zijn gesloten.