Fashion meets art in Centraal Museum

Een illustratie van Piet Paris

Een illustratie van Piet Paris

Mode en kunst gaan prima samen. Het Centraal Museum in Utrecht bewijst dat met haar tentoonstelling ‘Mode de musical’. Mode-illustrator Piet Paris is gastcurator in het museum en heeft in die rol meer dan 150 voorwerpen uitgekozen. Hij presenteerde ze in een verrassende vorm, namelijk als scènes van een musical.

Rode loper

De bezoeker begint backstage, schrijdt over de rode loper en komt uiteindelijk op het podium te staan. Intussen wordt hij geleid langs meer dan vijftig looks van o.a. Comme des Garçons, Maison Martin Margiela, Iris van Herpen, Viktor & Rolf, maar ook 17de- en 18de-eeuwse kostuums. Mode staat niet op zichzelf, is het motto van Paris. Hij combineert mode met voorwerpen, zoals tikkende klokken, met bloemen gevulde vazen en brandende lampen.

mode-de-musical

Looks

Twee paspoppen, de zusjes Chantal en Simone, zijn de hoofdrolspelers van de musical. Hun modesmaken staan lijnrecht tegenover elkaar. Simone houdt van modern, geometrisch en minimalistisch. Chantal is juist decoratief, barok en kleurrijk. En de smaak van de bezoeker? Die mag hij of zij natuurlijk zelf bepalen. De wanden in de zalen zijn voorzien van tekeningen van de mode-kunstenaar. Daarop staan alle looks, die hij heeft samengesteld.

mode-de-musical1

Illustrator

Piet Paris maakte naam als illustrator voor modebladen als Vogue en Elle. De tentoonstelling in het Centraal Museum is karakteristiek voor hem: speels, sierlijk, met oog voor detail en gevoel voor humor. Het samenstellen van deze tentoonstelling noemde hij “een feest om te doen”. In het onderstaande filmpje licht Piet Paris in een interview de tentoonstelling verder toe:

De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 30 november 2014.

 

Reacties zijn gesloten.