Hersenen kunnen niet zonder kunst

mark-mierasKunsteducatie is broodnodig voor het kinderbrein. Wetenschapsjournalist Mark Mieras is daar heel stellig in. Het komende seizoen trekt hij het land door met zijn theaterlezing ‘De spelende mens’. Op luchtige wijze wil hij zijn publiek bewust maken van de biologische noodzaak van de kunst.

Speelse cultuur

In anderhalf uur tijd legt Mieras uit wat kunst met je hersenen doet. Wij kunnen niet bestaan zonder een speelse cultuur. Theater, dans, literatuur en beeldende kunst houden mensenhersenen wendbaar, flexibel en creatief.

Voor cultureelpersbureau.nl vat hij zijn betoog samen in vier zinnen:

  1. Heel kort gezegd, komt het erop neer dat elke individuele hersencel speels gedrag vertoont.
  2. Kunst prikkelt dit basisprincipe in het brein.
  3. Volgens verschillende onderzoeken blijkt, dat mensen daar vitaler, optimistischer, tevredener en minder angstig van worden.
  4. Spel is dus onze natuurlijke habitat.

Bestsellers

Mark Mieras is de auteur van bestsellers als ‘Ben ik dat?’ en ‘Liefde’. Zijn boeken gaan over hersenen en wat mensen beweegt.

In onderstaand filmpje legt de wetenschapsjournalist uit waarom kunsteducatie nu zo belangrijk is voor kinderen. Kunst is een essentieel spel om te overleven’’, aldus Mark Mieras. ,,Daarom is het belangrijk dat scholen kunstonderwijs serieus nemen.’’

 

Reacties zijn gesloten.