Hoeveel is een kunstwerk waard?

taxatie-brood-artHet bepalen van de waarde van een kunstwerk is lastig. Veel lastiger dan bijvoorbeeld de waarde van een gebruiksvoorwerp. Als je een stoel koopt, wil je dat hij lekker zit, dat de kleur je bevalt, dat het materiaal stevig is en dat je het ontwerp leuk vindt. Je doet er ongeveer twintig jaar mee en dan vervang je hem. De waarde van de stoel wordt bepaald door het design, het materiaal en de arbeidsuren. En natuurlijk de tussenhandel die ook wat wil verdienen. Bij kunst komen er nog enkele waardebepalingen bij: de zeggingskracht, de bekendheid van de kunstenaar, de uniciteit en, heel belangrijk, de emotionele waarde.

Een kunstwerk heeft zowel een emotionele als een commerciële waarde.
De emotionele waarde wordt bepaald door het feit of je wordt geraakt door de vormen, de kleuren en/of het tafereel wat je waarneemt. Het kan een herinnering of een gevoel oproepen waardoor je aan het kunstwerk gehecht raakt. Het maakt je dan niet uit wat het in geld waard is.

Making a mark heeft onderzoek gedaan hoe een prijs van een kunstwerk wordt bepaald:

draft_lens3733852module139048071photo_1291781378how-do-you-price-your-art

In principe kun je vaststellen dat kunst en commercie elkaars tegenpolen zijn. De  kwaliteit van het werk van een kunstenaar die puur gericht is op het verdienen van veel geld zou je kunnen betwijfelen. Al hoeft dat niet per se, want ook de schoorsteen van de kunstenaar moet blijven roken.

Het aanbod van kunstwerken in Nederland is in de laatste decennia enorm toegenomen. Steeds meer mensen hebben een schilder- of beeldhouwcursus gevolgd en staan vervolgens als trotse makers met hun werk op kunstmarkten. Ze verkopen hun werk voor een paar tientjes al vinden ze vaak dat hun werk voor henzelf veel meer waard is.

Wat is het nou echt waard?

De commerciële waarde van een kunstwerk wordt bepaald door verschillende factoren:

  • Painting-material-001De bekendheid van de kunstenaar. Ook bekende kunstenaars kunnen werk maken waarvan je de zeggingskracht en kwaliteit betwijfelt. De waarde wordt dan bepaald door de naam van de kunstenaar. Dat kunstwerk zal zijn waarde behouden en in de loop der jaren zeer waarschijnlijk steeds meer waard worden. Een prima investering dus, ongeacht of het werk je aanspreekt.
  • Gebruikte materialen en afmeting. Het formaat en de kwaliteit van de gebruikte materialen zijn mede bepalend voor een kunstwerk. Als het een schilderij betreft, wil je weten of de kwaliteit (de lichtechtheid en de gebruikte pigmenten) van de verf goed is, of een goed schilderdoek (linnen of stevig katoen) is gebruikt en of de omlijsting deugdzaam is. Soms wordt in een kunstwerk bladgoud verwerkt. De meeste professionele kunstenaars bezuinigen niet op hun materialen.
  • Voorstudies en arbeidsuren. Het kan lang duren voor een kunstwerk eindelijk klaar is. Een kunstenaar maakt vaak eerst schetsen of papieren modellen van zijn werk. Soms is een gedegen materialenstudie nodig of het maken van een prototype of een kleurenstudie. Daar gaat veel tijd in zitten. En ook de arbeidsuren bepalen mede de waarde van het uiteindelijke resultaat.
  • Uniciteit, kwaliteit en zeggingskracht. Een kunstwerk dat door de kunstenaar gedupliceerd wordt (dit geldt bijvoorbeeld bij etsen of bij bronzen afgietsels van een beeld) is niet meer uniek en dus minder waard, tenzij de kunstenaar bekend is. De kwaliteit wordt, naast de gebruikte materialen, mede bepaald door de gehanteerde technieken, de gekozen vormgeving en compositie van het kunstwerk. Vaak kun je aan een kunstwerk al vrij snel zien of het resultaat berust op toeval of dat het professioneel is doordacht. De zeggingskracht bepaalt niet of je een kunstwerk mooi vindt, maar of het je raakt in positieve of negatieve zin; het roept iets bij je op, het heeft je iets te zeggen. Het is de kunstenaar dan gelukt om een gevoel te uiten, dat overeenstemt met jouw gevoel.
Of bereken hier de waarde van een bestaand schilderij
 

Reacties zijn gesloten.