Kunstopleidingen

Kies je voor een opleiding in de kunst- en cultuursector, dan kies je niet voor de makkelijkste weg. Je zult hard moeten knokken om door de selectie heen te komen en zit je eenmaal op de opleiding, dan is hard werken de norm en zal je uiteindelijk genoegen moeten nemen met een niet al te hoog salaris, áls je al werk vindt. Zeker in deze tijd is dat niet eenvoudig. Maar heb je dit alles er voor over, dan is een beroep in de kunst het mooiste wat er is.

Op HBO niveau zijn er verschillende opties:

  • Kunstacademie. Hier wordt je opgeleid tot kunstenaar die eigenhandig iets maakt. Er zijn vele richtingen mogelijk. Zo kan je naast tekenen, schilderen of beeldhouwen tegenwoordig ook kiezen voor fotografie, film of mode.
  • Conservatoria, toneelacademies en dansacademies. Op deze scholen leer je een instrument, je stem of je lichaam optimaal te beheersen. Let wel op, het niveau op deze opleidingen is vaak hoog en vereist al vele jaren studie vooraf.
  • Fontys Hogescholen in Tilburg en Codarts in Rotterdam bieden, naast hun dansopleidingen, ook een speciale circusopleiding aan. Hierbij moet je niet zozeer denken aan clowns en wilde dieren, maar eerder aan de artistieke kant van het vak; de nadruk ligt op circustheater.
  • Opleiding tot ontwerper. In deze opleiding komen verschillende richtingen aan bod. Je kunt je meer op de creatieve, of meer op de technische kant van het ontwerpen richten. Ook media en ict spelen binnen deze opleiding een rol.

Op universitair niveau heb je de volgende studies:

Houd er overigens rekening mee dat een universitaire studie in de kunst slechts zelden leidt tot een baan op universitair niveau.