Zeefdruk, digitale druk of offsetdruk: wat zijn de verschillen?

digiEr is tegenwoordig een groot aantal druktechnieken beschikbaar, waardoor het lastig kan zijn om ze van elkaar te onderscheiden en te kiezen welke techniek het meest geschikt is. In dit artikel vind je de verschillen tussen de druktechnieken en lees je wanneer je welke techniek het beste kunt gebruiken.

Zeefdruk

offset_drukken1Bij het maken van een zeefdruk wordt een afbeelding met behulp van een sjabloon op een vlak gedrukt. Het grote voordeel is dat een zeefdruk gemaakt kan worden op veel verschillende materialen, vaak gaat het wel om kleine oplagen. Op papier is een zeefdruk vooral geschikt voor bijzondere formaten met veel kleuren, zoals posters. Wanneer er sprake is van een oplage tot 500 exemplaren wordt vaak gebruik gemaakt van handtafels, bij een oplage tot 5000 exemplaren wordt er een volautomatische zeefdruk gemaakt. Daarnaast kan een zeefdruk gemaakt worden op materialen als kunststof, glas, hout of textiel (bijvoorbeeld T-shirts).

Digitale druk

De digitale druk is de vreemde eend in de bijt, deze techniek behoort niet tot de standaard druktechnieken. Er wordt hier immers geen drukpers gebruikt, maar een printer die door de computer wordt aangestuurd. Digitaal drukken is geschikt voor zowel kleine als grote oplages op papier en is vooral interessant vanwege de lage kosten in vergelijking met andere druktechnieken.

Offsetdruk

Er zijn 2 soorten offsetdruk te onderscheiden: de vellenoffset en de rotatieoffset. Bij de vellenoffset wordt het papier eerst in het juiste formaat gesneden, de vellen worden vervolgens stuk voor stuk bedrukt. De formaten kunnen variëren en er wordt één kleur per persomwenteling gedrukt. Deze drukpersen worden ook wel kantoordruk genoemd. Bij rotatieoffset wordt het papier vanaf een grote rol door de persen gestuurd. Aan het einde van de pers wordt het papier vervolgens gevouwen en gesneden, dit gebeurt vaak bij grote oplagen en grote formaten, zoals kranten.

dryoffset-01

De oplage, grootte en het materiaal waarop je iets wilt drukken, zijn dus van belang om te bepalen welke drukmethode het meest geschikt is.

 

Reacties zijn gesloten.